Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 15. péntek -   Valér napja van - holnap Etelka, Aletta napja lesz.         Hírek, aktualitások

Terítéken a szürkemarha és mangalica
2009. 09. 14. 09:36

Idén harmadik alkalommal rendezték meg Gyulán, a Vár tövében a Várkerti Vigasságokat, amelyet méltán neveznek Mangalica és Szürkamarha Fesztiválnak is. A háromnapos rendezvény a kultúra és a hagyományőrző gasztronómia összefonódásának ünnepe volt.A rendezvényen idén két kategóriában mérhették össze tudásukat a főzni szerető csapatok. Szombaton Bográcsban készült mangalica ételek főzőversenyt hirdettek a szervezők, ahol igazi remekművekkel kápráztatták el a nézelődőket, a szervezőket, illetve a Benke Laci bácsi vezette zsűrit a csapatok. Az idei évben Budapestről, Szatymazról, Ceglédről, Miskolcról, Tiszaföldvárról, Hajdúböszörményből, Szarvasról és a legtávolabbról Karancslapujtőről is érkezett baráti társaság, hogy megmutassa a zsűrinek, hogy az övéké a legfinomabb mangalica étel. Az első helyet egyébként a Lali Pecsenye fantázianevű csapat érdemelte ki. A miskolci, gyulai, budapesti versenyzők alkotta trió káposztás mangalica tokányával szerezte meg az „aranyérmet”. A képzeletbeli dobogó második fokára a Zwack szakképző iskola diákjai állhattak fel különleges szőlőlevélbe csomagolt tőtikéjükkel. A harmadik helyett a gyulai központú Harruckern János közoktatási intézmény ifjúsági csapata roséra sült mangalica pirított burgonyával elnevezésű alkotása érdemelte ki.

Vasárnap a rendezvény keretein szürkemarha tokány főzőverseny került megrendezésre. Az elkészített ételeket számos elismert személyiség pontozta, úgy mint Dr. Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács, illetve Prohászka Béla a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke. A főző csapatok megjelenését, az asztalok díszítését Nagy-Bandó András zsűrizte. Végül az első helyezettnek járó jutalmat a békéscsabai Sirály-köz csapata vehette át, akik erdélyi szürkemarha tokányt készítettek. Második a szabadkígyósi Country Pub, míg a dobogó képzeletbeli fokára a Gyulai Hentesek Hagyományörző Egyesülete lett.

A rendezvényre kilátogató vendégeket ételkészítési bemutatók szórakoztatták, ahol megkóstolhatták a szakácsmesterek által megálmodott étel-különlegességeket, melyeket olyan őshonos magyar állatok húsából készítettek, mint a szürkemarha, mangalica, racka, cigája. Benke Laci bácsi vezetésével 4 bográcsban készítették a mesterszakácsok a finomabbnál-finomabb ételkülönlegességeket. Szintén vasárnap Benke Laci bácsi olimpiai aranyérmes mesterszakács is fakanalat ragadt és szakácsmesterekkel és mesterszakácsokkal óriásbográcsban szürkemarha gulyást főzött a nagyérdeműnek.  Forrás: Bora Kft. 

Vissza a hírekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása