Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         HŪrek, aktualitŠsok

Ter√≠t√©ken a sz√ľrkemarha √©s mangalica
2009. 09. 14. 09:36

Id√©n harmadik alkalommal rendezt√©k meg Gyul√°n, a V√°r t√∂v√©ben a V√°rkerti Vigass√°gokat, amelyet m√©lt√°n neveznek Mangalica √©s Sz√ľrkamarha Fesztiv√°lnak is. A h√°romnapos rendezv√©ny a kult√ļra √©s a hagyom√°nyõrzõ gasztron√≥mia √∂sszefon√≥d√°s√°nak √ľnnepe volt.A rendezv√©nyen id√©n k√©t kateg√≥ri√°ban m√©rhett√©k √∂ssze tud√°sukat a fõzni szeretõ csapatok. Szombaton Bogr√°csban k√©sz√ľlt mangalica √©telek fõzõversenyt hirdettek a szervezõk, ahol igazi remekmûvekkel k√°pr√°ztatt√°k el a n√©zelõdõket, a szervezõket, illetve a Benke Laci b√°csi vezette zsûrit a csapatok. Az idei √©vben Budapestrõl, Szatymazr√≥l, Cegl√©drõl, Miskolcr√≥l, Tiszaf√∂ldv√°rr√≥l, Hajd√ļb√∂sz√∂rm√©nybõl, Szarvasr√≥l √©s a legt√°volabbr√≥l Karancslapujtõrõl is √©rkezett bar√°ti t√°rsas√°g, hogy megmutassa a zsûrinek, hogy az √∂v√©k√© a legfinomabb mangalica √©tel. Az elsõ helyet egy√©bk√©nt a Lali Pecsenye fant√°zianevû csapat √©rdemelte ki. A miskolci, gyulai, budapesti versenyzõk alkotta tri√≥ k√°poszt√°s mangalica tok√°ny√°val szerezte meg az „arany√©rmet”. A k√©pzeletbeli dobog√≥ m√°sodik fok√°ra a Zwack szakk√©pzõ iskola di√°kjai √°llhattak fel k√ľl√∂nleges szõlõlev√©lbe csomagolt tõtik√©j√ľkkel. A harmadik helyett a gyulai k√∂zpont√ļ Harruckern J√°nos k√∂zoktat√°si int√©zm√©ny ifj√ļs√°gi csapata ros√©ra s√ľlt mangalica pir√≠tott burgony√°val elnevez√©sû alkot√°sa √©rdemelte ki.

Vas√°rnap a rendezv√©ny keretein sz√ľrkemarha tok√°ny fõzõverseny ker√ľlt megrendez√©sre. Az elk√©sz√≠tett √©teleket sz√°mos elismert szem√©lyis√©g pontozta, √ļgy mint Dr. R√≥na Iv√°n a Magyar Turizmus Zrt. vez√©rigazgat√≥ja, Benke Laci b√°csi olimpiai bajnok mesterszak√°cs, illetve Proh√°szka B√©la a Magyar Nemzeti Gasztron√≥miai Sz√∂vets√©g eln√∂ke. A fõzõ csapatok megjelen√©s√©t, az asztalok d√≠sz√≠t√©s√©t Nagy-Band√≥ Andr√°s zsûrizte. V√©g√ľl az elsõ helyezettnek j√°r√≥ jutalmat a b√©k√©scsabai Sir√°ly-k√∂z csapata vehette √°t, akik erd√©lyi sz√ľrkemarha tok√°nyt k√©sz√≠tettek. M√°sodik a szabadk√≠gy√≥si Country Pub, m√≠g a dobog√≥ k√©pzeletbeli fok√°ra a Gyulai Hentesek Hagyom√°ny√∂rzõ Egyes√ľlete lett.

A rendezv√©nyre kil√°togat√≥ vend√©geket √©telk√©sz√≠t√©si bemutat√≥k sz√≥rakoztatt√°k, ahol megk√≥stolhatt√°k a szak√°csmesterek √°ltal meg√°lmodott √©tel-k√ľl√∂nlegess√©geket, melyeket olyan õshonos magyar √°llatok h√ļs√°b√≥l k√©sz√≠tettek, mint a sz√ľrkemarha, mangalica, racka, cig√°ja. Benke Laci b√°csi vezet√©s√©vel 4 bogr√°csban k√©sz√≠tett√©k a mesterszak√°csok a finomabbn√°l-finomabb √©telk√ľl√∂nlegess√©geket. Szint√©n vas√°rnap Benke Laci b√°csi olimpiai arany√©rmes mesterszak√°cs is fakanalat ragadt √©s szak√°csmesterekkel √©s mesterszak√°csokkal √≥ri√°sbogr√°csban sz√ľrkemarha guly√°st fõz√∂tt a nagy√©rdemûnek.  ForrŠs: Bora Kft. 

Vissza a hŪrekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa