Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 16. szombat -   Etelka, Aletta napja van - holnap Lázár, Olimpia napja lesz.         Hírek, aktualitások

Hungarikum Konferencia
2010. 10. 07. 08:46
A hungarikumok olyan kincsek, amelyek magukba foglalják mindazt az évszázadok, évezredek alatt felhalmozott értéket, mely meghatározza magyarságunkat.

Alapvető feladatunk kulturális kincseink, élő hagyományunk, gasztronómiánk értékeinek megfelelő védelme. Ennek szellemében született meg a Békés Megyei Önkormányzat támogatásával és Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai mesterszakács ajánlásával a Hungarikum konferencia.

2010. szeptember 28-án 9 órakor a Békés Megyei Jókai Színház adott otthont a magyar termékek ünnepének. A Hungarikum Konferencián a szakmai előadások mellett számos Békés megyei kistermelő és vállalkozás mutatta be termékét a békési ízeket, gasztronómiai különlegességeket. Farkas Zoltán, Békés Megye Képviselő-testületének elnöke elmondta: a legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hogy ezek a termékek továbbra is versenyképesek maradjanak, ne essenek áldozatul a nemzetközi áruházláncok elterjedésével járó minőségromlásnak. Fontos feladat tehát, hogy a megyében fellelhető értékek bekapcsolódjanak a gazdasági életbe.

A Hungarikum konferencia főelőadójaként Dr. Ángyán József professzor, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a vidékfejlesztés és a hungarikumok kapcsolatáról fejtette ki gondolatait: „Értékeink védelme nem muzeális tevékenység, hanem komoly nemzetstratégia: a táj adottságaihoz illeszkedő gazdálkodásra van szükség."

Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az ötödik legnagyobb világhatalom a termálkincsekben. Előadásában kifejtette, hogy  magyar ételek kellenek a magyar fürdőkbe, a magyar termékeket pedig magyar védjeggyel kell ellátni. Hanó Miklós, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere őstermelőként a csabai kolbász elkészítésének fortélyaiba avatta be a jelenlévőket,  megosztva a publikummal a saját receptjét, melynek egyik titka az elkészítés utáni hidegfüstölési eljárásban és a tárolásban rejlik.  Bora Imre, a Magyar Nemzeti Pálinka Szövetség elnöke a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a fesztiválok területein világított rá a hazai termékek pozíciója erősítésének lehetőségeire. Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke a magyar gasztronómia különlegességeit mutatta be szakmai előadásában kiemelve a csárdák mint hungarikumok szerepét.

A konferencia második felében közel húsz magyar vállalkozás mutatkozott be a vendégeknek, a kistermelőktől az olyan nemzetközileg is elismert és népszerű nagyvállalatokig mint a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. Az előadásokat követően a látványos hungarikum-kiállításon ismerkedhettek meg a látogatók Békés megye gasztronómiájával, jellegzetes termékeivel.

A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. új termékét a Hunyadi termékcsaládot mutatta be és kóstoltatta a rendezvényre látogatóknak.

Békés megyében hivatalosan három hungarikum ismeretes: a csabai kolbász, a gyulai kolbász, valamint a békési pálinka, ám ha a hungarikum szó jelentését vizsgáljuk, bizony kiderül, hogy ennél sokkal több értéket rejt a békési táj. Különleges, egyedi, magyar. Mint az orosházi libamáj, a kondorosi tarhonya, a sarkadi csigatészta, a kétegyházi pogácsa, a medgyesi dinnye, vagy éppen a mangalica és a szürkemarha. Szinte minden békési településen fellelhetünk egy olyan igazán magyar terméket, mely bátran pályázhatna a hungarikum minősítésre.  Forrás: Bora Kft. 

Vissza a hírekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása