Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         HŪrek, aktualitŠsok

Hungarikum Konferencia
2010. 10. 07. 08:46
A hungarikumok olyan kincsek, amelyek magukba foglalják mindazt az évszázadok, évezredek alatt felhalmozott értéket, mely meghatározza magyarságunkat.

Alapvetõ feladatunk kultur√°lis kincseink, √©lõ hagyom√°nyunk, gasztron√≥mi√°nk √©rt√©keinek megfelelõ v√©delme. Ennek szellem√©ben sz√ľletett meg a B√©k√©s Megyei √Ėnkorm√°nyzat t√°mogat√°s√°val √©s Proh√°szka B√©la Venesz-d√≠jas olimpiai mesterszak√°cs aj√°nl√°s√°val a Hungarikum konferencia.

2010. szeptember 28-√°n 9 √≥rakor a B√©k√©s Megyei J√≥kai Sz√≠nh√°z adott otthont a magyar term√©kek √ľnnep√©nek. A Hungarikum Konferenci√°n a szakmai elõad√°sok mellett sz√°mos B√©k√©s megyei kistermelõ √©s v√°llalkoz√°s mutatta be term√©k√©t a b√©k√©si √≠zeket, gasztron√≥miai k√ľl√∂nlegess√©geket. Farkas Zolt√°n, B√©k√©s Megye K√©pviselõ-test√ľlet√©nek eln√∂ke elmondta: a legnagyobb kih√≠v√°st m√©gis az jelenti, hogy ezek a term√©kek tov√°bbra is versenyk√©pesek maradjanak, ne essenek √°ldozatul a nemzetk√∂zi √°ruh√°zl√°ncok elterjed√©s√©vel j√°r√≥ minõs√©groml√°snak. Fontos feladat teh√°t, hogy a megy√©ben fellelhetõ √©rt√©kek bekapcsol√≥djanak a gazdas√°gi √©letbe.

A Hungarikum konferencia fõelõad√≥jak√©nt Dr. √Āngy√°n J√≥zsef professzor, a Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium √°llamtitk√°ra a vid√©kfejleszt√©s √©s a hungarikumok kapcsolat√°r√≥l fejtette ki gondolatait: „√Črt√©keink v√©delme nem muze√°lis tev√©kenys√©g, hanem komoly nemzetstrat√©gia: a t√°j adotts√°gaihoz illeszkedõ gazd√°lkod√°sra van sz√ľks√©g."

Kovacsics Imre, a Spa Hungary Holding Zrt. eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ja besz√©d√©ben azt hangs√ļlyozta, hogy Magyarorsz√°g az √∂t√∂dik legnagyobb vil√°ghatalom a term√°lkincsekben. Elõad√°s√°ban kifejtette, hogy  magyar √©telek kellenek a magyar f√ľrdõkbe, a magyar term√©keket pedig magyar v√©djeggyel kell ell√°tni. Han√≥ Mikl√≥s, B√©k√©scsaba Megyei Jog√ļ V√°ros alpolg√°rmestere õstermelõk√©nt a csabai kolb√°sz elk√©sz√≠t√©s√©nek fort√©lyaiba avatta be a jelenl√©võket,  megosztva a publikummal a saj√°t receptj√©t, melynek egyik titka az elk√©sz√≠t√©s ut√°ni hidegf√ľst√∂l√©si elj√°r√°sban √©s a t√°rol√°sban rejlik.  Bora Imre, a Magyar Nemzeti P√°linka Sz√∂vets√©g eln√∂ke a kereskedelem, a vend√©gl√°t√°s, valamint a fesztiv√°lok ter√ľletein vil√°g√≠tott r√° a hazai term√©kek poz√≠ci√≥ja erõs√≠t√©s√©nek lehetõs√©geire. Proh√°szka B√©la, a Magyar Gasztron√≥miai Sz√∂vets√©g eln√∂ke a magyar gasztron√≥mia k√ľl√∂nlegess√©geit mutatta be szakmai elõad√°s√°ban kiemelve a cs√°rd√°k mint hungarikumok szerep√©t.

A konferencia m√°sodik fel√©ben k√∂zel h√ļsz magyar v√°llalkoz√°s mutatkozott be a vend√©geknek, a kistermelõktõl az olyan nemzetk√∂zileg is elismert √©s n√©pszerû nagyv√°llalatokig mint a Gallicoop Pulykafeldolgoz√≥ Zrt. Az elõad√°sokat k√∂vetõen a l√°tv√°nyos hungarikum-ki√°ll√≠t√°son ismerkedhettek meg a l√°togat√≥k B√©k√©s megye gasztron√≥mi√°j√°val, jellegzetes term√©keivel.

A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. √ļj term√©k√©t a Hunyadi term√©kcsal√°dot mutatta be √©s k√≥stoltatta a rendezv√©nyre l√°togat√≥knak.

B√©k√©s megy√©ben hivatalosan h√°rom hungarikum ismeretes: a csabai kolb√°sz, a gyulai kolb√°sz, valamint a b√©k√©si p√°linka, √°m ha a hungarikum sz√≥ jelent√©s√©t vizsg√°ljuk, bizony kider√ľl, hogy enn√©l sokkal t√∂bb √©rt√©ket rejt a b√©k√©si t√°j. K√ľl√∂nleges, egyedi, magyar. Mint az orosh√°zi libam√°j, a kondorosi tarhonya, a sarkadi csigat√©szta, a k√©tegyh√°zi pog√°csa, a medgyesi dinnye, vagy √©ppen a mangalica √©s a sz√ľrkemarha. Szinte minden b√©k√©si telep√ľl√©sen fellelhet√ľnk egy olyan igaz√°n magyar term√©ket, mely b√°tran p√°ly√°zhatna a hungarikum minõs√≠t√©sre.  ForrŠs: Bora Kft. 

Vissza a hŪrekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa