Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         HŪrek, aktualitŠsok

Adomány a vörösiszap katasztrófa károsultjainak
2010. 12. 17. 09:59
Az ajkai v√∂r√∂siszap-katasztr√≥fa t√≠z ember√©letet k√∂vetelõ ipari szerencs√©tlens√©g √©s k√∂rnyezetk√°ros√≠t√≥ katasztr√≥fa, amit az okozott, hogy 2010. okt√≥ber 4-√©n √°tszakadt a MAL Magyar Alum√≠nium Termelõ √©s Kereskedelmi Zrt. tulajdon√°ban l√©võ Ajkai Timf√∂ldgy√°r Kolont√°r √©s Ajka k√∂z√∂tt l√©tes√≠tett, 300 m √ó 500 m-es v√∂r√∂siszap-t√°rol√≥j√°nak g√°tja.

A ki√∂mlõ, k√∂r√ľlbel√ľl 600–700 000 k√∂bm√©ternyi iszap el√∂nt√∂tte Kolont√°r, Devecser √©s Soml√≥v√°s√°rhely telep√ľl√©sek m√©lyebben fekvõ r√©szeit. Az erõsen l√ļgos, mar√≥ hat√°s√ļ ipari hullad√©k k√∂r√ľlbel√ľl 40 n√©gyzetkilom√©teren ter√ľlt sz√©t, felbecs√ľlhetetlen gazdas√°gi √©s √∂kol√≥giai k√°rokat okozva az Ajkai kist√©rs√©gben. A trag√©dia h√≠r√©re a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. azonnal a seg√≠ts√©gny√ļjt√°s mellett d√∂nt√∂tt, amihez – a j√≥ kapcsolatnak k√∂sz√∂nhetõen – a Harruckern J√°nos K√∂zoktat√°si Int√©zm√©ny is csatlakozott.

Az elgondol√°st tett k√∂vette, √©s okt√≥ber 14-√©n, cs√ľt√∂rt√∂k hajnalban a Bora Kft. felaj√°nl√°sa alapj√°n 12 raklap √°sv√°nyv√≠zzel egy√ľtt 200 kilogramm keny√©rrel indult el a Bora Kft. aut√≥ja, mely a v√∂r√∂siszap-katasztr√≥fa √°ltal s√ļjtott ter√ľleteken √©lõk√∂n seg√≠tett felaj√°nl√°s√°val.

Az √°sv√°nyv√≠z sz√°ll√≠tm√°nyt Bora Imre is elk√≠s√©rte, aki szem√©lyesen is meggyõzõd√∂tt a v√∂r√∂siszap katasztr√≥fa s√ļjtotta ter√ľleten v√©gzett puszt√≠t√°sr√≥l: „Telev√≠zi√≥b√≥l is megd√∂bbentõ volt, de amit a helysz√≠nen l√°ttunk, az le√≠rhatatlan volt. Rendõrs√©gi kordon volt, √©pp hogy beengedtek benn√ľnket Devecserre. Az emberek egyszerûen nem tudtak mit mondani. Azt, hogy milyen katasztr√≥f√°t okozott a v√∂r√∂siszap, senki nem tudta. Mindenki nagyon elkeseredett volt. L√°ttuk a h√°zakat, amiknek az ablak k√∂zep√©ig √©rt az iszap, a g√©pkocsit amit elsodort az iszap √©s t√∂bb km-rel arr√©bb tal√°lt√°k meg…szavakkal elmondhatatlan.”  ForrŠs: Bora Kft. 

Vissza a hŪrekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa