Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         HŪrek, aktualitŠsok

Patag√≥niai gomb√°nak k√∂sz√∂nhetõ a vil√°gos s√∂r
2011. 11. 17. 13:29

A XV. sz√°zadban, amikor az eur√≥paiak elõsz√∂r kezdtek emberek √©s term√©keket sz√°ll√≠tani az Atlanti-√≥ce√°non √°t, egy mikroszkopikus potyautas valamik√©ppen eljutott Bajororsz√°g barlangjaiba √©s monostoraiba. A potyautas - egy √©lesztõgomba, mely t√°voli partr√≥l egy darab f√°n, vagy egy gy√ľm√∂lcsl√©gy gyomr√°ban utazhatott – nagy j√∂võ el√© n√©zett.A tudom√°nyos nev√©n Saccharomyces eubayanusk√©nt ismert √©lesztõgomba egy fadarabon vagy egy bormuslica gyomr√°ban ker√ľlhetett √∂tsz√°z √©vvel ezelõtt egy d√©l-amerikai tengerpartr√≥l Eur√≥p√°ba, hogy v√©g√ľl egy bajororsz√°gi pinc√©ben vagy kolostorban k√∂ss√∂n ki, ahol a s√∂rfõzõ mesterek a term√©keiket t√°rolt√°k – √≠rt√°k a szerzõk.
A messzi f√∂ldrõl √©rkezõ √©lesztõgomba v√©g√ľl keveredett egyik t√°voli rokon√°val, a Saccharomyces cerevisiae nevû, Eur√≥p√°ban √©s √Āzsi√°ban keny√©rs√ľt√©shez, valamint bor √©s s√∂r erjeszt√©s√©hez √©vezredek √≥ta haszn√°latos √©lesztõgomb√°val. A k√©t √©lesztõgomba kevered√©s√©bõl sz√ľletett hibrid eredm√©nye lett a lager t√≠pus√ļ, √ļgynevezett als√≥erjeszt√©sû vil√°gos s√∂r elõ√°ll√≠t√°sa Bajororsz√°gban m√°r a 15. sz√°zadban – fejtett√©k ki a kutat√≥k, akiknek a tanulm√°ny√°t az amerikai tudom√°nyos akad√©mia foly√≥irata (PNAS) k√∂z√∂lte.
Napjainkban a s√∂rpiac legnagyobb r√©sz√©t kitevõ vil√°gos s√∂r√∂k vil√°gpiac√°nak √©rt√©ke √©vi 250 milli√°rd doll√°r (46,9 ezer milli√°rd forint).
A tud√≥sok √©s a s√∂rfõzõk hossz√ļ ideje tudj√°k, hogy az alacsony hõm√©rs√©kleten t√∂rt√©nõ erjeszt√©sre alkalmas √©lesztõgomba hibrid, de nem ismert√©k eddig a Saccharomyces cerevisiae √©lesztõgomb√°val egyes√ľlt mikroorganizmus term√©szet√©t. A tud√≥sok √°ltal ismert t√∂bb mint sz√°z √©lesztõgombafajt√°val v√©gzett k√≠s√©rlet mind kudarcba fulladt.
"√Čvtizedek √≥ta kerest√ľk ezt a dolgot" – mondta el Chris Todd Hittinger, a madisoni Wisconsini Egyetem genetikatan√°ra. Mostanra siker√ľlt megtal√°lnunk. Semmi k√©ts√©g, hogy a hi√°nyz√≥ √©lesztõgombafajta teszi lehetõv√© a s√∂r hidegen t√∂rt√©nõ erjeszt√©s√©t – tette hozz√°. Egyetlen dolog m√©g nem vil√°gos elõtt√ľnk: vajon az a hibrid √©lesztõgomba l√©tezik-e vad √°llapotban an√©lk√ľl, hogy felfedezt√©k volna.
A felfedez√©s hossz√ļ idõn √°t folytatott kiterjedt nemzetk√∂zi kutat√°s eredm√©nye, amelynek az ir√°ny√≠t√°s√°ban r√©szt vettek Jos√© Paulo Sampaio √©s Paula Goncalves, a portug√°liai lisszaboni √öj Egyetem kutat√≥i is. V√©g√ľl az argent√≠nai Bariloch√©ban mûk√∂dõ Biodiverzit√°s √©s K√∂rnyezetkutat√°si Int√©zet munkat√°rsa fedezte fel a sz√∂kev√©ny mikroorganizmust a patag√≥niai b√ľkkf√°kat megfertõzõ molyok szervezet√©ben, amelyeknek a DNS-e nagyon hasonl√≠t a vil√°gos s√∂r elõ√°ll√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges √©lesztõgomba DNS-√©nek fel√©hez.
A b√ľkkfa k√©rg√©ben √©lõ molyok szervezet√©ben sok cukor van, amely az √©lesztõgomba eset√©ben igen vonz√≥ √©lõhely – jegyezte meg Chris Todd Hittinger.  ForrŠs: √Člelmiszer Online 

Vissza a hŪrekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa