Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2018. szeptember 24. hétfő -   Gellért, Mercédesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Hírek, aktualitások

Tovább dúl a harc a Tokajiért
Az ügy már az EU törvényszék asztalán
2012. 02. 03. 13:52
Tárgyalást tartottak csĂĽtörtökön az EurĂłpai UniĂł luxembourgi szĂ©khelyû törvĂ©nyszĂ©kĂ©n abban a jogvitában, amelyben Magyarország azt kĂ©ri, töröljĂ©k a Tokajra utalĂł szlovákiai bejegyzĂ©st a borra vonatkozĂł eredetmegjelölĂ©seket tartalmazĂł, uniĂłs elektronikus nyilvántartásbĂłl, az Ăşgynevezett E-Bacchus listárĂłl.

Egy 2004-ben megkötött magyar–szlovák egyezmĂ©nyben az aláírĂłk kinyilvánĂ­tották, hogy a Tokaji borvidĂ©k e kĂ©t ország terĂĽletĂ©n fekszik, Ă©s egysĂ©ges, határon átnyĂşlĂł borvidĂ©ket kĂ©pez.

A Magyarországra esõ rĂ©sz elnevezĂ©se „Tokaji borvidĂ©k”, a Szlovákia terĂĽletĂ©re esõĂ© pedig „Tokajská vinohradnĂ­cka oblast” (ami magyarra fordĂ­tva szintĂ©n Tokaji borvidĂ©ket jelent).

AzĂłta tart a vita

Az egyezmĂ©nyben a felek abban maradtak, hogy rövid idõn belĂĽl megállapodnak a határon átnyĂşlĂł borvidĂ©ken alkalmazandĂł egysĂ©ges termelĂ©si Ă©s ellenõrzĂ©si feltĂ©telekben, illetve a borvidĂ©k Szlovákiára esõ rĂ©szĂ©nek terĂĽleti lehatárolásában, amely rĂ©sz terĂĽlete legfeljebb 565,2 hektár lehet. E kĂ©rdĂ©sek azonban azĂłta is vita tárgyát kĂ©pezik a kĂ©t ország között.


   Forrás: Forrás:Élelmiszer Online 

Vissza a hírekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása