Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 15. péntek -   Valér napja van - holnap Etelka, Aletta napja lesz.         Hírek, aktualitások

Változtat receptúráján a Coca-Cola és a Pepsi
2012. 04. 11. 12:32
Talán rákot kaphat valaki a színezéktől – feltéve, ha több ezer kólát iszik meg naponta

Az üdítőgyártók azt ígérik, a vásárlók semmit sem fognak észrevenni, az italok íze változatlan marad, azonban új összetételű színezéket alkalmaznak majd, hogy a rákkeltő címke ne kerüljön a palackokra.

Megváltoztatja a kóla jellegzetes barnás színét adó „karamellszínezékét” a Coca-Cola és a Pepsi, miután annak egyik összetevőjét a rákkeltő anyagok közé sorolta Kalifornia állam. A cégek tehát csökkenteni fogják a 4-metilimidazol (4-MI) nevű anyag arányát üdítőjükben, bár úgy látják, hogy az semmilyen káros hatással nincs az egészségre.

A kémiai anyag egy tanulmány szerint tüdőrákot, máj és pajzsmirigy rákot okozott laboratóriumi patkányokon és egereken, de arra nincs bizonyíték, hogy veszélyt jelentene az emberi szervezetre. Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság (FDA) szóvivője azt nyilatkozta, a rák kialakulásának csak akkor van esélye a kérdéses anyag miatt, ha valaki több mint ezer palack kólát iszik meg naponta.

A recept változása Európát nem érinti, hiszen itt a fenti anyagot nem tartják számon a rákkeltő anyagok között, azonban biztos, ami biztos, nem csak Kalifornia államban, hanem az Egyesült Államok minden területén az új színezéket használják majd, elkerülendő a rákveszélyre figyelmeztető címkéket. Az ugyanis meglehetősen rossz hatással lenne az eladásokra.

 

 


 


 Vissza a hírekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása