Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         HŪrek, aktualitŠsok

S√∂rm√ļzeum P√©csen!
2012. 07. 13. 08:57
A s√∂riv√°shoz √©s a s√∂rk√©sz√≠t√©shez kapcsol√≥d√≥ egyedi t√°rgyakat, dokumentumokat mutat be a „Vallanak a s√∂r√∂skors√≥k” c√≠mû ki√°ll√≠t√°s, amely a napokban ny√≠lt a P√©csi Janus Pannonius M√ļzeum n√©prajzi oszt√°ly√°n.

A R√°k√≥czi utcai √©p√ľlet l√°togat√≥i a szegedi M√≥ra Ferenc M√ļzeum gyûjtem√©ny√©bõl v√°logatott 150 s√∂r√∂skors√≥ √©s kupa, valamint a p√©csi s√∂rgy√°r eredeti alap√≠t√≥ oklevele, a XX. sz√°zad elsõ fel√©ben vezetett lelt√°rk√∂nyve mellett sz√°mos helyi vend√©glõrõl √©s s√∂riv√≥r√≥l k√©sz√ľlt r√©gi fot√≥t, s√∂rfogyaszt√°st n√©pszerûs√≠tõ plak√°tot tekinthetnek meg. A XVIII-XX. sz√°zadban √ľvegbõl, ker√°mi√°b√≥l, f√©mbõl, agyagb√≥l k√©sz√ľlt, k√ľl√∂nb√∂zõ ûrtartalm√ļ kriglik festett vagy dombor√ļ mint√°in mes√©s t√∂rt√©netek elevenednek meg, illetve azokon mitikus l√©nyek szimbolikus kavalk√°dja, mot√≠vumok gazdag t√°rh√°za l√°that√≥.

Az okt√≥ber k√∂zep√©ig l√°togathat√≥ ki√°ll√≠t√°s √∂tlet√©t az adta, hogy Magyarorsz√°g elsõ s√∂rfõzd√©j√©t 1848-ban a baranyai megyesz√©khelyen alap√≠tott√°k. Ezen k√≠v√ľl a n√©prajzi oszt√°ly szeretett volna egy igazi ny√°ri, sz√©les r√©tegekhez sz√≥l√≥ √©s jelentõs √©rdeklõd√©sre sz√°mot tart√≥ kultur√°lis esem√©nyt k√≠n√°lni.

A t√°rlathoz t√∂bb k√≠s√©rõrendezv√©nyt is terveznek ny√°ron √©s õsszel. Ezek k√∂z√∂tt lesz bemutat√≥ a s√∂rh√∂z illõ √©telekbõl, rendhagy√≥ t√°rlatvezet√©s √©s filmvet√≠t√©s is, M√°ri√°ssy F√©lix Egy pikol√≥ vil√°gos c√≠mû filmj√©re v√°lthat jegyet a k√∂z√∂ns√©g.Vissza a hŪrekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa