Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2018. szeptember 24. hétfő -   Gellért, Mercédesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Hírek, aktualitások

Életre keltik a békéscsabai borkultúrát
2013. 07. 15. 08:00
Életre keltik a helyi borkultúrát Békéscsabán; a város két hektáron létesített szõlültetvényt mintegy 9 ezer tõkével.
A város önkormányzata 2010-ben döntött arról, hogy két hektár területen szõlõültetvényt létesít, benne több mint egy hektáron csabagyöngye fajtát, a békéscsabai Stark Adolf nemesítõ korán érõ csemegeszõlõjét - hangzott el pénteken Békéscsabán, a szõlõültetvény bemutatása elõtti sajtótájékoztatón.


Vantara Gyula (Fidesz) polgármester kiemelte: a város célja az ültetvénytelepítéssel és a hozzákapcsolódó létesítményekkel átmenteni az utókor számára a szülõhazájában lassan feledésbe merülõ csabagyöngye csemegeszõlõ értékeit és a helyi borkultúra hagyományait.

 
A július közepén érõ, legkorábban fogyasztható hazai szõlõfajta a legtöbb betegséggel szemben rezisztens. Stark Adolf a csabagyöngye szõlõt az 1800-as évék végén nemesítette, és tíz év alatt megszervezte nemzetközi forgalmazását. A fajta iránt óriási volt a kereslet a világ számos országából - hangsúlyozta a polgármester.
 
Hozzátette: az önkormányzat a szõlõültetvény területén egy többfunkciós épület létrehozását tervezi, benne Békéscsaba szõlõ- és borkultúráját bemutató kiállítással elsõsorban iskoláskorúak részére. A szõlõültetvény melletti fél hektáros területre õsszel õshonos gyümölcsfajtákat telepítenek, a gyümölcsösben képek és szöveges tájékoztatók segítségével ismerhetik meg az egyes fajtákat az érdeklõdõk.
 
Az elsõ szüret 2014-ben lesz, az ültetvény jövõre fordul termõre - mondta Hanó Miklós, az önkormányzat gazdasági ügyekért felelõs alpolgármestere. Megjegyezte: a szõlõt az önkormányzat közmunkaprogram keretében telepítette és gondozza. A területen mintegy kilencezer szõlõtõke található, gépi mûvelésre is alkalmas kordonos rendszerben. Csabagyöngye fajtából 5310 tõkét, további 12 fajtából 3720 tõkét ültettek, ez utóbbiak eltérõ érésidejûek, így késõ õszig lehet friss gyümölcsöt szüretelni a szõlõskertben - tette hozzá.
Az ültetvény hasznosításáról az alpolgármester elmondta, hogy a szõlõ egy részét a látogatók fogyasztják el kóstolóként. A többlettermésbõl békéscsabai tájbor készül és csabagyöngye szõlõ pálinka, ami a kolbászhoz hasonlóan békéscsabai specialitás lesz - fûzte hozzá.
 


  Forrás: MTI 

Vissza a hírekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása