Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2018. szeptember 24. hétfő -   Gellért, Mercédesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Sajtófigyelő

A hazai Ă­zek kedvelõi hat napig tobzĂłdhatnak a csĂĽlökben-sörben, az amatõr szakácsok pedig megmĂ©rettethetnek a Benke Laci bácsi vezette zsûri elõtt.
2009. 06. 09. 11:53
Tizenöt Ă©lõ koncert, több mint harminc fajta sör, gyermeknapi programok Ă©s termĂ©szetesen rengeteg csĂĽlök vár mindenkit BĂ©kĂ©scsabán.

IdĂ©n kilencedik alkalommal rendezik meg a Csabai Sörfesztivál Ă©s CsĂĽlökparádĂ©t. A rendezvĂ©ny sajtĂłtájĂ©koztatĂłján Dr. RĂłna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezĂ©rigazgatĂłja elmondta, hogy a kulturális turizmus Ă©vĂ©ben a magyar gasztronĂłmia nĂ©pszerûsĂ­tĂ©sĂ©re is figyelmet kell fordĂ­tanunk, erre ad lehetõsĂ©get ez a hatnapos rendezvĂ©ny is. A fesztivál cĂ©lja továbbá minĂ©l több vendĂ©get vonzani a rĂ©giĂłba. A szervezõk szerettek volna CsĂĽlökfõzõ Eb-t rendezni BĂ©kĂ©scsabán, de mivel nem Ă©rkezett elegendõ kĂĽlföldi jelentkezõ, a verseny egyelõre továbbra is fõkĂ©nt hazai amatõr szakácsok között zajlik. Talán jövõre nemzetközivĂ© növi ki magát, remĂ©li a Magyar Turizmus Zrt. vezĂ©rigazgatĂłja.

- BĂ©kĂ©scsaba gyönyörû tájai, vendĂ©gszeretõ lakossága, gasztronĂłmiája Ă©s gyĂłgyvizei már önmagában megĂ©rnek egy kirándulást a városba, a fesztivál csak hab a tortán. Minden Ă©vben több mint tĂ­zezer látogatĂłja volt a rendezvĂ©nynek, a szervezõk idĂ©n is hasonlĂł rĂ©szvĂ©telre számĂ­tanak. A csĂĽlök Ă©s a sör remekĂĽl megfĂ©rnek egymással - emelte ki RĂłna Iván, majd hozzátette: számára a csĂĽlök azĂ©rt kedvesebb, mint a sör. - Az idõjárást már megrendeltĂĽk - folytatta, arra utalva, hogy az elõrejelzĂ©sek szerint kellemes idõ lesz május 27. Ă©s jĂşnius 1. között. A Magyar Turizmus Zrt. vezĂ©rigazgatĂłja vĂ©gezetĂĽl azt tanácsolta mindenkinek, hogy a nagy evĂ©s-ivás után mártĂłzzanak egyet a gyulai VárfĂĽrdõ vizĂ©ben.

Bora Imre, a IX. Csabai Sörfesztivál Ă©s CsĂĽlökparádĂ© fõszervezõje elmondása szerint szervezõtársával, Csanálosi LászlĂłval kilencedik Ă©ve hozzák tetõ alá egyĂĽtt a rendezvĂ©nyt, megosztva a munkát egymás között. - A munkát ma is megosztjuk - tette hozzá Bora Imre - Ă©n többet beszĂ©lek, õ többet hallgat.

A CsĂĽlökparádĂ© Magyarország leglátogatottabb fesztiválja, hĂ­re a határokon tĂşlra is eljutott, minden Ă©vben több kĂĽlföldi versenyzõ mĂ©rettetik meg a csĂĽlökfõzĂ©sben. A Magyar Turizmus Zrt. fõvĂ©dnöksĂ©ge alá tartozĂł rendezvĂ©ny cĂ©lja többek között a rĂ©giĂłban töltött vendĂ©gĂ©jszakák számának növelĂ©se, a turizmus fellendĂ­tĂ©se. A fesztiválra nem csak az urakat várják, lesz pulykacsĂĽlök is zöldsĂ©gekkel, Ă­gy a hölgyek fogyĂłkĂşrája sem szenved csorbát. RĂłna Iván korábbi kijelentĂ©sĂ©re reagálva Bora Imre megjegyezte: õ inkább sörös, mint csĂĽlkös, de tĂ©ny, hogy a kettõ egyĂĽtt esik a legjobban. A csĂĽlökparádĂ©t a fõszervezõ "mini mĂĽncheni sörfesztiválkĂ©nt" emlegette, amelyen a legkĂĽlönbözõbb sörfajtákat kĂłstolhatják meg a látogatĂłk. A 34 fĂ©le ital között lesznek angol Ă©s belga gyĂĽmölcsös sörök is. A rendezvĂ©ny kĂĽlönlegessĂ©ge egy 1800 literes sörkamion, illetve egy double-decker, mely utĂłbbibĂłl stĂ­lszerûen az angol söröket szolgálják fel.

A program csĂşcspontja a fõzõverseny, melyen tavaly 108 csapat vett rĂ©szt; idĂ©n is hasonlĂł számĂş jelentkezõt várnak. A megmĂ©rettetĂ©sre május 22-ig lehet nevezni. Háromfõs csapatokat várnak, akik a helyszĂ­nen kapott 4,5 kilĂł csĂĽlökbõl elkĂ©szĂ­tik a legfinomabb pörköltet. A hĂşst Ă©s a munkaasztalt a szervezõk biztosĂ­tják, ám a bográcsrĂłl, a fûszerekrõl, a konyhai eszközökrõl Ă©s a tûzifárĂłl mindenkinek magának kell gondoskodnia. A nyerteseket Ă©rtĂ©kes nyeremĂ©nyek várják; a legötletesebb, a legillatosabb, a legĂ­zletesebb, a legjobb állagĂş, a legkĂĽlönlegesebb, a legszebb szĂ­nû, valamint a legĂ­zlĂ©sesebben tálalt pörkölt elkĂ©szĂ­tõi pedig kĂĽlöndĂ­jban rĂ©szesĂĽlnek. A hat nap alatt tizenöt Ă©lõ koncertet hallgathatnak meg a látogatĂłk, többek közt a Republic, DemjĂ©n Ferenc, Hevesi Tamás, Deák Bill Gyula Ă©s az Edda játszik majd. Május 31-Ă©n vasárnap pedig a gyerekekĂ© a fõszerep, akiket számos meglepetĂ©s vár gyermeknap alkalmábĂłl.

Ambrus Györgyrõl, a Magyar Nemzeti GasztronĂłmiai SzövetsĂ©g Gyula Ă©s KörnyĂ©ke RĂ©giĂłjának elnökĂ©rõl kiderĂĽlt, hogy egyesĂ­ti magában az elõzõ kĂ©t megszĂłlalĂł preferenciáit, hiszen a sört Ă©s a csĂĽlköt egyformán szereti. - A fõzõverseny rĂ©sztvevõinek alkotásait rangsorolĂł zsûrinek mindig nehĂ©z dolga van - avatott be a megmĂ©rettetĂ©s rĂ©szleteibe Ambrus György, aki mellesleg a BĂ©kĂ©s Megyei BĂĽntetĂ©s-vĂ©grehajtási IntĂ©zet fõszakácsa -, de nem jelent számukra problĂ©mát vĂ©gigkĂłstolni a több mint száz pörköltet. Van, aki mĂ©g a rendezvĂ©ny után, este is azt vacsorázik.

Május 31-Ă©n a tavalyi erfurti szakácsolimpián is indult BĂ©kĂ©s Megyei GasztronĂłmiai Team Ambrus György vezetĂ©sĂ©vel csĂĽlökbemutatĂłt tart, másnap pedig 1100 liternyi csĂĽlkös káposztás tĂ©sztát kĂ©szĂ­t el Benke LászlĂł olimpiai bajnok mesterszakács segĂ­tsĂ©gĂ©vel. A gigantikus mennyisĂ©gû cvekedlihez egy mázsa kockatĂ©sztát, egy mázsa csĂĽlköt Ă©s kĂ©t mázsa káposztát használnak fel. A vállalkozás mĂ©reteit illusztrálandĂł Ambrus György megjegyezte: - Ha fõzĂ©s közben egyikĂĽnk kĂ©r egy csipet sĂłt, na, akkor az három kilĂł.

- A csĂĽlökpörköltfõzõ verseny rĂ©sztvevõi kizárĂłlag a helyszĂ­nen kapott hĂşssal dolgozhatnak, elõre elkĂ©szĂ­tett Ă©tel nem nevezhetõ - tette hozzá, majd vĂ©gezetĂĽl elmesĂ©lt egy ehhez a szabályhoz kapcsolĂłdĂł humoros törtĂ©netet az egyik korábbi fesztiválrĂłl. TörtĂ©nt ugyanis, hogy megjelent egy csapat egy 40 literes bográccsal Ă©s rengeteg babbal, hogy õk abbĂłl szeretnĂ©nek gulyást kĂ©szĂ­teni. A szervezõk figyelmeztettĂ©k õket, hogy csak csĂĽlökpörkölttel nevezhetnek, Ă©s meg is kapták a 4,5 kilĂłnyi hĂşsukat. A csapat maradt a babnál, de azĂ©rt mellesleg feltettĂ©k fõni a csĂĽlköt is. A babgulyást elfogyasztva elvonultak, a "mellesleg-csĂĽlkĂĽk" meg közben megnyerte nekik a versenyt.

A szervezõk mindenkit szeretettel várnak 2009. május 27. Ă©s jĂşnius 1. között a bĂ©kĂ©scsabai Városi Sportcsarnok zöldterĂĽletĂ©n.

  Forrás: Mixonline 

Vissza a cikkekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása