Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 16. szombat -   Etelka, Aletta napja van - holnap Lázár, Olimpia napja lesz.         Sajtófigyelő

A hazai ízek kedvelői hat napig tobzódhatnak a csülökben-sörben, az amatőr szakácsok pedig megmérettethetnek a Benke Laci bácsi vezette zsűri előtt.
2009. 06. 09. 11:53
Tizenöt élő koncert, több mint harminc fajta sör, gyermeknapi programok és természetesen rengeteg csülök vár mindenkit Békéscsabán.

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét. A rendezvény sajtótájékoztatóján Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kulturális turizmus évében a magyar gasztronómia népszerűsítésére is figyelmet kell fordítanunk, erre ad lehetőséget ez a hatnapos rendezvény is. A fesztivál célja továbbá minél több vendéget vonzani a régióba. A szervezők szerettek volna Csülökfőző Eb-t rendezni Békéscsabán, de mivel nem érkezett elegendő külföldi jelentkező, a verseny egyelőre továbbra is főként hazai amatőr szakácsok között zajlik. Talán jövőre nemzetközivé növi ki magát, reméli a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója.

- Békéscsaba gyönyörű tájai, vendégszerető lakossága, gasztronómiája és gyógyvizei már önmagában megérnek egy kirándulást a városba, a fesztivál csak hab a tortán. Minden évben több mint tízezer látogatója volt a rendezvénynek, a szervezők idén is hasonló részvételre számítanak. A csülök és a sör remekül megférnek egymással - emelte ki Róna Iván, majd hozzátette: számára a csülök azért kedvesebb, mint a sör. - Az időjárást már megrendeltük - folytatta, arra utalva, hogy az előrejelzések szerint kellemes idő lesz május 27. és június 1. között. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója végezetül azt tanácsolta mindenkinek, hogy a nagy evés-ivás után mártózzanak egyet a gyulai Várfürdő vizében.

Bora Imre, a IX. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé főszervezője elmondása szerint szervezőtársával, Csanálosi Lászlóval kilencedik éve hozzák tető alá együtt a rendezvényt, megosztva a munkát egymás között. - A munkát ma is megosztjuk - tette hozzá Bora Imre - én többet beszélek, ő többet hallgat.

A Csülökparádé Magyarország leglátogatottabb fesztiválja, híre a határokon túlra is eljutott, minden évben több külföldi versenyző mérettetik meg a csülökfőzésben. A Magyar Turizmus Zrt. fővédnöksége alá tartozó rendezvény célja többek között a régióban töltött vendégéjszakák számának növelése, a turizmus fellendítése. A fesztiválra nem csak az urakat várják, lesz pulykacsülök is zöldségekkel, így a hölgyek fogyókúrája sem szenved csorbát. Róna Iván korábbi kijelentésére reagálva Bora Imre megjegyezte: ő inkább sörös, mint csülkös, de tény, hogy a kettő együtt esik a legjobban. A csülökparádét a főszervező "mini müncheni sörfesztiválként" emlegette, amelyen a legkülönbözőbb sörfajtákat kóstolhatják meg a látogatók. A 34 féle ital között lesznek angol és belga gyümölcsös sörök is. A rendezvény különlegessége egy 1800 literes sörkamion, illetve egy double-decker, mely utóbbiból stílszerűen az angol söröket szolgálják fel.

A program csúcspontja a főzőverseny, melyen tavaly 108 csapat vett részt; idén is hasonló számú jelentkezőt várnak. A megmérettetésre május 22-ig lehet nevezni. Háromfős csapatokat várnak, akik a helyszínen kapott 4,5 kiló csülökből elkészítik a legfinomabb pörköltet. A húst és a munkaasztalt a szervezők biztosítják, ám a bográcsról, a fűszerekről, a konyhai eszközökről és a tűzifáról mindenkinek magának kell gondoskodnia. A nyerteseket értékes nyeremények várják; a legötletesebb, a legillatosabb, a legízletesebb, a legjobb állagú, a legkülönlegesebb, a legszebb színű, valamint a legízlésesebben tálalt pörkölt elkészítői pedig különdíjban részesülnek. A hat nap alatt tizenöt élő koncertet hallgathatnak meg a látogatók, többek közt a Republic, Demjén Ferenc, Hevesi Tamás, Deák Bill Gyula és az Edda játszik majd. Május 31-én vasárnap pedig a gyerekeké a főszerep, akiket számos meglepetés vár gyermeknap alkalmából.

Ambrus Györgyről, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Gyula és Környéke Régiójának elnökéről kiderült, hogy egyesíti magában az előző két megszólaló preferenciáit, hiszen a sört és a csülköt egyformán szereti. - A főzőverseny résztvevőinek alkotásait rangsoroló zsűrinek mindig nehéz dolga van - avatott be a megmérettetés részleteibe Ambrus György, aki mellesleg a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet főszakácsa -, de nem jelent számukra problémát végigkóstolni a több mint száz pörköltet. Van, aki még a rendezvény után, este is azt vacsorázik.

Május 31-én a tavalyi erfurti szakácsolimpián is indult Békés Megyei Gasztronómiai Team Ambrus György vezetésével csülökbemutatót tart, másnap pedig 1100 liternyi csülkös káposztás tésztát készít el Benke László olimpiai bajnok mesterszakács segítségével. A gigantikus mennyiségű cvekedlihez egy mázsa kockatésztát, egy mázsa csülköt és két mázsa káposztát használnak fel. A vállalkozás méreteit illusztrálandó Ambrus György megjegyezte: - Ha főzés közben egyikünk kér egy csipet sót, na, akkor az három kiló.

- A csülökpörköltfőző verseny résztvevői kizárólag a helyszínen kapott hússal dolgozhatnak, előre elkészített étel nem nevezhető - tette hozzá, majd végezetül elmesélt egy ehhez a szabályhoz kapcsolódó humoros történetet az egyik korábbi fesztiválról. Történt ugyanis, hogy megjelent egy csapat egy 40 literes bográccsal és rengeteg babbal, hogy ők abból szeretnének gulyást készíteni. A szervezők figyelmeztették őket, hogy csak csülökpörkölttel nevezhetnek, és meg is kapták a 4,5 kilónyi húsukat. A csapat maradt a babnál, de azért mellesleg feltették főni a csülköt is. A babgulyást elfogyasztva elvonultak, a "mellesleg-csülkük" meg közben megnyerte nekik a versenyt.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak 2009. május 27. és június 1. között a békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldterületén.

  Forrás: Mixonline 

Vissza a cikkekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása