Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2018. szeptember 24. hétfő -   Gellért, Mercédesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Sajtófigyelő

Révay András: Csülök, Csabán
2009. 06. 10. 09:18

 Kilencedik alkalommal találkozhatnak a folyĂ©kony kenyĂ©r szerelmesei BĂ©kĂ©scsabán. Már hagyományosnak lehet tekinteni a 2001. Ă©vtõl megrendezett Csabai Sörfesztivál Ă©s CsĂĽlökparádĂ©t, melyen számos sörgyártĂł kĂ©pviselteti magát Ă©s nĂ©pszerûsĂ­ti a legĂşjabb termĂ©keiket, illetve a már ismert Ă©s megszeretett márkákat is.Az esemĂ©nyrõl szĂłlva dr. RĂłna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezĂ©rigazgatĂłja elmondta: BĂ©kĂ©scsaba Ă©s Gyula az a rĂ©sze az országnak, ahol gyönyörû dolgok vannak. A dĂ©l-alföldi emberek hĂ­resek vendĂ©gbarátságukrĂłl. Ez a rendezvĂ©ny minden Ă©vben több tĂ­zezer embert vonz Ă©s a tapasztalatok alapján biztosan kijelenthetõ: aki ide eljön, mindig nagyszerûen Ă©rzi magát. SzĂ­nvonalas programok, kitûnõ Ă©telek Ă©s kĂĽlönleges italok között válogathat. Aki pedig belefáradt a hosszĂş evĂ©s - ivásba, azon a gyulai várfĂĽrdõ gyĂłgyvize segĂ­thet majd.

 A rendezvĂ©ny hosszĂş idõ Ăłta nĂ©pszerû már a határainkon kĂ­vĂĽl is - tette hozzá Bora Imre, az egyik fõszervezõ. Rengeteg olyan Ă©tel kerĂĽl az asztalokra, amit mindenki bátran fogyaszthat, mĂ©g a diĂ©tázĂłk is! A program csĂşcspontja május 30-án a fõzõverseny, melyre háromszemĂ©lyes csapatok jelentkezĂ©sĂ©t várják. Az õ feladatuk lesz, hogy a helyszĂ­nen a szervezõktõl átvett 3 db egĂ©sz csĂĽlökbõl (ami kb. 4-4,5 kg) csĂĽlökpörköltet kĂ©szĂ­tsenek. Tavaly 108 csapat versengett, az idĂ©n már most több a jelentkezõ. A bĂ­rálat csöppet sem könnyû munkájára nagyon erõs, szakmai zsûrit kĂ©rtek fel.

A rendezvĂ©ny elsõ napján a szokásoknak megfelelõen az ejtõernyõsöknek köszönhetõen az Ă©gbõl Ă©rkezik az elsõ söröshordĂł, melynek tartalmát ingyen mĂ©rik ki a látogatĂłk számára. Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján a hagyományokhoz hĂ­ven a sört egyliteres Ă©s pintes korsĂłkbĂłl fogyaszthatják a folyĂ©kony kenyĂ©r szerelmesei. Igazi kĂĽlönlegessĂ©g az AngliábĂłl Ă©rkezõ nĂ©gy fajta sör, ami egy igazi angliai emeletes buszban lesz kaphatĂł. Emellett Ăşjdonság lesz a Vonyarcvashegyrõl Ă©rkezõ sörkamion, amely tartalma nem kevesebb, mint 1800 liter. Itt állandĂłan 4 Celsius fok hõmĂ©rsĂ©kletû, kiválĂł minõsĂ©gû házi fõzĂ©sû barna Ă©s világos sört kĂ­nálnak a látogatĂłk számára. Lesz mĂ©g ezen kĂ­vĂĽl belga gyĂĽmölcs-sör, 1126 Ăłta azonos recept szerint fõzött apátsági sör - szĂłval aki eddig nem szerette a sört, itt az is meg fogja kedvelni.

Ambrus György, a Magyar Nemzeti GasztronĂłmiai SzövetsĂ©g, Gyula Ă©s KörnyĂ©ke RĂ©giĂł elnöke, az erfurti Szakácsolimpia aranyĂ©rmese. VĂ©lemĂ©nye szerint a csĂĽlök Ă©s a sör verhetetlen páros. Ha sörben sĂĽtik meg, olyan Ă­zletes kĂ©rget kap, ami semmi máshoz nem mĂ©rhetõ! A Fesztiválra Ă©rkezõ csapatok szĂ©pen felöltözve jelnek meg, az asztalaikat is dĂ­szĂ­tik. A „versenymûvek" számozva, köret nĂ©lkĂĽl, de ötletesen megtálalva kerĂĽlnek a zsûri elĂ©. Tiszta, jĂł pörköltet kell kĂ©szĂ­teni. Az Ă©rtĂ©kelĂ©s szempontjai: a hĂşs darabolása, a szĂ­n, az illat, no meg az összhatás. A legjobbakat másodszor is visszakĂłstolják, Ă­gy alakul ki a vĂ©geredmĂ©ny.

 Vasárnap, 31-Ă©n a 2008-as erfurti Szakácsolimpia magyar csapata tart bemutatĂłt, a csĂĽlök elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©nek szinte minden mĂłdozatárĂłl. Az õ „eredmĂ©nyĂĽket" a közönsĂ©g kĂłstolja Ă©s persze bĂ­rálja majd. HĂ©tfõn 1100 literes bográcsban csĂĽlkös, káposztás „cvekedli" kĂ©szĂĽl, igazán szerĂ©ny mennyisĂ©gû alapanyagbĂłl. Felhasználnak hozzá kĂ©t mázsa káposztát, egy mázsa tĂ©sztát Ă©s egy mázsa csĂĽlökhĂşst. Az Ă­gy kĂ©szĂĽlt Ă©telbõl százötven forintĂ©rt márki vásárolhat egy adagot - amĂ­g van - a pĂ©nzt jĂłtĂ©kony cĂ©lra adják a szervezõk.

Az sem marad Ă©hen, aki esetleg errõl is lemaradt volna. Ă–t vendĂ©glátĂł-vállalkozĂł lesz jelen a fesztiválon, ahol a közönsĂ©g biztosan jĂłllakhat. Az árakat Ăşgy alakĂ­tják ki, hogy a közepes szintet biztosan nem haladja meg. Ez vonatkozik a sörökre is. Egy liter sörára 450 forintnál kezdõdik majd, a legdrágább, az igazi ritkaságnak számĂ­tĂł fajtáknál hat deci kerĂĽl kilencszáz forintba. Lesz mĂ©g egy kĂĽlön pálinka-udvar, ahol a legkiválĂłbb, hungaricum-nak számĂ­tĂł italokat lehet megkĂłstolni. A fesztivál terĂĽletĂ©n a felszolgálĂłk divatos egyenruhát hordanak, könnyû lesz õket felismerni. BelĂ©põdĂ­j 17 Ăłra elõtt nem lesz, kĂ©sõbb a mûsorok miatt 450 forintos jegyárat kĂ©rnek.

Az esemĂ©ny másik fõszervezõje, Csanálosi LászlĂł eddig Ăşgy tapasztalta, hogy a rendezõknek jĂł a kapcsolatuk a hatĂłságokkal. Ezt persze az adĂł- Ă©s közegĂ©szsĂ©gĂĽgyi jogszabályok szigorĂş betartásával Ă©rhetik csak el. A fõzõversenyben rĂ©szt vevõ csapatok nem árulhatnak Ă©telt. A rendezõk a hĂşst ellenõrzött helyrõl szerzik be, a csĂĽlök hûtve, vákuumcsomagolásban Ă©rkezik. A fesztiválon nem lesz mûanyag tányĂ©r, pohár. A söröskorsĂłkat ipari mosogatĂłgĂ©pekkel tisztĂ­tják kĂ©t használat között. Kihelyeznek majd elegendõ mobil-WC-t is. Dr. RĂłna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezĂ©rigazgatĂłja ezt mĂ©g azzal egĂ©szĂ­tette ki: a hatĂłságok rĂ©szĂ©rõl is több önfegyelemre van szĂĽksĂ©g. TĂşlzás, hogy a VPOP fegyveres kommandĂłi szĂ©tvernek egy sikeres gasztronĂłmiai fesztivált, mint ahogy erre legutĂłbb HajdĂşszoboszlĂłn volt pĂ©lda. Érthetõ követelmĂ©ny, hogy legyen rend, kapjon mindenki számlát Ă©s legyen tisztaság. Azt viszont, hogy az emberek jĂłl Ă©rezzĂ©k magukat, ne gátolják tĂşlkapásokkal!

A kiválĂł Ă©telek Ă©s italok kĂ­nálása mellett a rendezõk a szĂłrakoztatásrĂłl sem feledkeztek meg. A közönsĂ©get naponta Ă©lõ koncertek várják. SzĂ­npadra lĂ©p a Republic, az Edda, MáriĂł, a Magna Cum Laude, az Ismerõs Arcok, DemjĂ©n Ferenc, Deák Bill Gyula, a Bon Bon, Auth Csilla, SomlĂł Tamás, Hevesi Tamás, a Karen Caroll Mississippi Grave Diggers, Márk, illetve vasárnap este DĂ©vĂ©nyi Tibi bács retro discojában szĂłrakozhatnak a rendezvĂ©nyre kilátogatĂłk. Nem feledkeznek meg a jĂłtĂ©konykodásrĂłl sem. Mivel ezen idõtartam alatt szokott lenni a gyermeknap is, Ă­gy a gyerekek kĂĽlönleges kedvezmĂ©nyekben rĂ©szesĂĽlnek. KĂĽlönbözõ programokat szerveznek a gyerekeknek Ă©s számukra ingyen ebĂ©det is osztanak.  Forrás: www.euroastra.hu 

Vissza a cikkekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása