Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Sajtůfigyelű

A p√°link√°ra cs√ļszhat a cs√ľl√∂k √©s a birkap√∂rk√∂lt
Megv√°lasztj√°k a legt√∂k√∂sebb dinny√©st, kim√©rik a tarhonyafagylaltot, kik√©rik a menyasszonyt. Keny√©r√ľnnep Gyop√°roson, kolb√°szfesztiv√°l Csab√°n, V√°rkerti Vigass√°g Gyul√°n.
2008. 03. 04. 09:24

A ma kezdõdõ budapesti Utaz√°s ki√°ll√≠t√°son megy√©nk felvonultatja vend√©gcsalogat√≥ gasztron√≥miai fesztiv√°ljait is. Az „eszem-iszom” id√©ny az √°prilisi gyulai p√°linkafesztiv√°llal kezdõdik √©s az okt√≥beri csabai kolb√°szfesztiv√°llal √©r v√©get.Legal√°bb 600 versenyp√°link√°ra sz√°m√≠tanak a gyulai, √°prilis 18-20. k√∂z√∂tti kis√ľsti fesztiv√°lon. Lov√°sz S√°ndor fõszervezõ elmondta: √ļjdons√°g, hogy K√∂rbefõzz√ľk a v√°rat c√≠mmel versenyt hirdettek meg, ettõl f√ľggetlen√ľl a k√∂zkedvelt b√∂ll√©rversenyt is megtartj√°k.

A sorban m√°jus 1-j√©n √©s 2-√°n a gyomaendrõdi sajt-√©s t√ļr√≥fesztiv√°l k√∂vetkezik: itt az egyik legn√©pszerûbb √©tek a kapros-t√ļr√≥s lep√©ny, egy ujjnyi vastags√°g√ļ t√©szt√°val √©s n√©gy ujjnyi t√ļr√≥val. Gubucz J√≥zsef, a Magyar Sajt Lovagrend tagja hangs√ļlyozta: finomabbn√°l finomabb kecske-, teh√©n- √©s juhsajtokat vonultatnak fel, √©s a fesztiv√°lon a magyar t√∂rt√©nelmi borvid√©kek termelõi, pinc√©szetei, valamint a t√©rs√©g m√©ztermelõi is bemutatkoznak.

- Literes s√∂r√∂skors√≥kban m√©rj√ľk a koml√≥sz√∂rp√∂t, amihez j√≥l megy a cs√ľl√∂k, minden form√°j√°ban, s√ľtve, fõzve, grillezve. Term√©szetesen a cs√ľl√∂kp√∂rk√∂ltfõzõ-verseny sem maradhat el- ecsetelte Bora Imre, a m√°jus 20-25-ei csabai s√∂rfesztiv√°l √©s cs√ľl√∂kpar√°d√© fõszervezõje.

A j√ļlius 10-12-ei gyulai tarhonyafesztiv√°lon st√≠lszerûen 2008 adag tarhonyafagylaltot m√©rnek ki, √©s a m√°lyv√°di erdõben nevelkedett „titkok” h√ļs√°b√≥l tarhony√°s h√ļst k√©sz√≠tenek az 1100 literes bogr√°csban.

A megyei gasztron√≥miai t√°rsas√°g idei 11 kiemelt fesztiv√°lja k√∂z√ľl a csorv√°si nemzetk√∂zi lakodalmas napokat j√ļlius 25-27-√©n tartj√°k. Hud√°k Mariann - aki tavaly a menyasszonyok menyasszonya c√≠met nyert el- elmondta, a rendezv√©nyen igazi h√°zass√°gk√∂t√©s is lehet, de ami biztos: a lakodalmi √©tkek k√©sz√≠t√©se mellett versenyt √≠rtak ki a lakodalmas zenekaroknak √©s a võf√©lyeknek. Ut√≥bbiakn√°l a menyasszony kik√©r√©s√©t is pontozz√°k.

Az augusztus 1-3-ai medgyesegyh√°zi dinnyefesztiv√°lon megv√°lasztj√°k a legt√∂k√∂sebb dinny√©st, tavaly ezt a c√≠met 58 kil√≥s „g√∂r√∂ggel” nyert√©k.

Augusztus 19-20-√°n rendezik meg az eur√≥pai keny√©r√ľnnepet az orosh√°za-gyop√°rosf√ľrdõi strand ter√ľlet√©n. Gera Kriszti√°n fõszervezõ elmondta: a Magyar P√©ksz√∂vets√©g a magyar keny√©r fõv√°rosak√©nt tartja sz√°mon Orosh√°z√°t, √©s ennek megfelelõen k√©sz√ľlnek. A puha keny√©rrel √©rdemes √°truccanni augusztus 20-√°n a v√©sztõ-m√°gori birkap√∂rk√∂ltfõzõ-versenyre, itt legal√°bb 60 bogr√°csban rotyog az √≠zletes √©tek.

Augusztus 29-31. k√∂z√∂tt õshonos magyar √°llatok – sz√ľrke marha, mangalica sert√©s, racka √©s cig√°ja juh – h√ļs√°b√≥l k√©sz√ľlt √©telek j√°tssz√°k a fõszerepet a gyulai v√°rkerti vigass√°gokon -

tudtuk meg Csan√°losi L√°szl√≥ fõszervezõtõl.

Szeptember 12-14. k√∂z√∂tt Szarvason szilvanapokat tartanak ahol 20 ezer szilv√°sgomb√≥ccal v√°rj√°k a vend√©geket, v√©g√ľl pedig j√∂het okt√≥ber 24-26. k√∂z√∂tt a csabai kolb√°szfesztiv√°l.

 J√≥ √©tv√°gyat!  ForrŠs: B√©k√©s Megyei H√≠rlap (2008.02.28.) 

Vissza a cikkekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa