Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 16. szombat -   Etelka, Aletta napja van - holnap Lázár, Olimpia napja lesz.         Sajtófigyelő

A pálinkára csúszhat a csülök és a birkapörkölt
Megválasztják a legtökösebb dinnyést, kimérik a tarhonyafagylaltot, kikérik a menyasszonyt. Kenyérünnep Gyopároson, kolbászfesztivál Csabán, Várkerti Vigasság Gyulán.
2008. 03. 04. 09:24

A ma kezdődő budapesti Utazás kiállításon megyénk felvonultatja vendégcsalogató gasztronómiai fesztiváljait is. Az „eszem-iszom” idény az áprilisi gyulai pálinkafesztivállal kezdődik és az októberi csabai kolbászfesztivállal ér véget.Legalább 600 versenypálinkára számítanak a gyulai, április 18-20. közötti kisüsti fesztiválon. Lovász Sándor főszervező elmondta: újdonság, hogy Körbefőzzük a várat címmel versenyt hirdettek meg, ettől függetlenül a közkedvelt böllérversenyt is megtartják.

A sorban május 1-jén és 2-án a gyomaendrődi sajt-és túrófesztivál következik: itt az egyik legnépszerűbb étek a kapros-túrós lepény, egy ujjnyi vastagságú tésztával és négy ujjnyi túróval. Gubucz József, a Magyar Sajt Lovagrend tagja hangsúlyozta: finomabbnál finomabb kecske-, tehén- és juhsajtokat vonultatnak fel, és a fesztiválon a magyar történelmi borvidékek termelői, pincészetei, valamint a térség méztermelői is bemutatkoznak.

- Literes söröskorsókban mérjük a komlószörpöt, amihez jól megy a csülök, minden formájában, sütve, főzve, grillezve. Természetesen a csülökpörköltfőző-verseny sem maradhat el- ecsetelte Bora Imre, a május 20-25-ei csabai sörfesztivál és csülökparádé főszervezője.

A július 10-12-ei gyulai tarhonyafesztiválon stílszerűen 2008 adag tarhonyafagylaltot mérnek ki, és a mályvádi erdőben nevelkedett „titkok” húsából tarhonyás húst készítenek az 1100 literes bográcsban.

A megyei gasztronómiai társaság idei 11 kiemelt fesztiválja közül a csorvási nemzetközi lakodalmas napokat július 25-27-én tartják. Hudák Mariann - aki tavaly a menyasszonyok menyasszonya címet nyert el- elmondta, a rendezvényen igazi házasságkötés is lehet, de ami biztos: a lakodalmi étkek készítése mellett versenyt írtak ki a lakodalmas zenekaroknak és a vőfélyeknek. Utóbbiaknál a menyasszony kikérését is pontozzák.

Az augusztus 1-3-ai medgyesegyházi dinnyefesztiválon megválasztják a legtökösebb dinnyést, tavaly ezt a címet 58 kilós „göröggel” nyerték.

Augusztus 19-20-án rendezik meg az európai kenyérünnepet az orosháza-gyopárosfürdői strand területén. Gera Krisztián főszervező elmondta: a Magyar Pékszövetség a magyar kenyér fővárosaként tartja számon Orosházát, és ennek megfelelően készülnek. A puha kenyérrel érdemes átruccanni augusztus 20-án a vésztő-mágori birkapörköltfőző-versenyre, itt legalább 60 bográcsban rotyog az ízletes étek.

Augusztus 29-31. között őshonos magyar állatok – szürke marha, mangalica sertés, racka és cigája juh – húsából készült ételek játsszák a főszerepet a gyulai várkerti vigasságokon -

tudtuk meg Csanálosi László főszervezőtől.

Szeptember 12-14. között Szarvason szilvanapokat tartanak ahol 20 ezer szilvásgombóccal várják a vendégeket, végül pedig jöhet október 24-26. között a csabai kolbászfesztivál.

 Jó étvágyat!  Forrás: Békés Megyei Hírlap (2008.02.28.) 

Vissza a cikkekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása