Bemutatkozó           Sajtófigyelő           Hírek-aktualitások           Képgaléria
2017. december 16. szombat -   Etelka, Aletta napja van - holnap Lázár, Olimpia napja lesz.         Sajtófigyelő

Sörrel csúszik a csabai csülök – több ezren a fesztiválon
A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén ma kilencvenhat csapat bográcsában rotyogott a csülökpörkölt.
2008. 05. 27. 15:27

A sör a verseny idejére sem lett másodszereplő, a lelkes csapattagok a korsót csak akkor tették le, ha a kavargatáshoz kellett a szabad kéz. Mert a főzés szenvedélye nagy úr.A szatymazi Rácz Laci például egy bilincset akasztott a bográcstartó állványára jelezve, hogy 35 éve rabja a fakanálnak. A nyugdíjas vaskereskedő a helyi amatőr királyi szakács klub tagja, s a gasztronómiai fesztiválok állandó résztvevője. A hazai, az erdélyi és a németországi versenyek közönsége nagyra tartja a főzőtudományát, de megbecsülik a lakóhelyén is, lakodalmakban, rendezvényeken gyakran áll az üst mellé, vagy süti a malacot. Egyedül otthon szorul ki a konyhából, de ezt nem is nagyon bánja, mert a szabadtéri főzés a mindene.

A kilátogató mintegy tízezer ember figyelméért is versengtek a csapatok. Rácz Laci asztalához fából faragott cégér csalogatott, ám a többiek is kitettek magukért. A gyulai Víg-Vári Kondások csapata népi használati eszközökkel vette körül magát,  a férfiak  pásztorruhába bújtak, az ételt pedig stílusosan pásztorok módjára  tarhonyával tálalták. Egy másik asztalnál kenyérben sült káposztás csülök marasztalta a nézelődőket. Az aranybarnára sütött étket dekorációnak szánták, ezt kihasználva sokan fényképezkedtek mellett. A látvány magáért beszélt, az elkészítés módját pedig a csapattagok osztották meg velünk. A nyers kenyértészta közepébe teszik az abált csülköt a káposztával és a többi hozzávalóval, majd kemencében 6 órát sütik.

A legmesszebbről a székelyudvarhelyi csapat érkezett. Karácsony Józseftől megtudtuk, náluk is népszerű étel a csülökpörkölt, csak ők tárkonyosan készítik. Nemcsak ezzel a tejfölös savanykás ízzel barátkozhatott a közönség, hanem más erdélyi ételekkel is: a tárkonyos csorbával, a puliszkával tálalt tokánnyal és a túrós puliszkával.
Benke László állítja, olyan gyakran fordul meg Békésben, hogy már-már hazajár a megyében. Nagyra tartja mindazt, amit ez a vidék a gasztronómiai hagyományok népszerűsítéséért tesz. 

— Egy nemzet kultúrájáról, életmódjáról sokat elárulnak az étkezési szokásai. Magam azt szeretném, ha az emberek itthon naponta legalább egyszer asztal mellett étkeznének — magyarázta a verseny zsűrijében elnöklő Benke László Oscar-díjas mesterszakács, aki szerint a csabai rendezvény nemcsak ennek az óhajának tesz eleget, hanem a gasztronómiai kultúra erősítésének is. Ezek után kíváncsiak voltunk rá, hol helyezi el a csülökpörköltet a kedvenc ételei sorában.

— Én a pörköltet nem szeretem — szögezte le komoly arccal. Kis hatásszünet után mosolyogva hozzátette: imádom. — A pörkölt nem attól magyaros, hogy négyszer százat úszik a zsírban. A pörkölt legyen tűzforó, tűzpiros, enyhén csípős sűrű szafttal. Nem is kell mellé más, mint ropogós héjú kenyér — ecsetelte Benke László, aki szerint ennek az ételnek nagy erénye, hogy minden érzékszervünket kényezteti, s asztal mellett marasztalja a jó társaságot. 

A verseny szabályai nem engedtek kilengés, a szervezők a csülköt hagyományosan elkészítve szeretik látni a bográcsban. Ám téved aki úgy képzeli hogy a zsűri közel száz egyforma pörköltöt kóstolt. A hozzávalók mennyiségével, a hozzáadás sorrendjével mindenki szabadon bánik, s ekképpen színben, sűrűségben és ízvilágban különböző ételt kóstolhatnak az ítészek.

Kitettek magukért a Békés megyei csapatok

A zsűri a Pop Joán vezette romániai Varsand Mosolya nevű csapat pörköltjét találta a legjobbnak. A Békés megyeiek is kitettek magukért: második a Zwack József kereskedelmi és vendéglátó-ipari iskola Keri nevű csapata (Békéscsaba), harmadik a JA-VA-SZA Három sógorok csapata (Békéscsaba). A gyulai Pörköltfőző Barátok két különdíjat kaptak az asztal díszítéséért és az ízhatásért

  Forrás: www.beol.hu - 2008. május 24. 

Vissza a cikkekhez
Web oldal készítés - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztés
Programozás


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkötelezett a kulturált italfogyasztás iránt.
Szeszesital fogyasztását 18 év alatt nem ajánljuk.

Kérjük, adja meg életkorát!
Oldal elhagyása