Bemutatkozů           Sajtůfigyelű           HŪrek-aktualitŠsok           Kťpgalťria
2018. szeptember 24. hťtfű -   Gellťrt, Mercťdesz napja van - holnap Eufrozina, Kende napja lesz.         Sajtůfigyelű

S√∂rrel cs√ļszik a csabai cs√ľl√∂k – t√∂bb ezren a fesztiv√°lon
A Csabai S√∂rfesztiv√°l √©s Cs√ľl√∂kpar√°d√©n ma kilencvenhat csapat bogr√°cs√°ban rotyogott a cs√ľl√∂kp√∂rk√∂lt.
2008. 05. 27. 15:27

A s√∂r a verseny idej√©re sem lett m√°sodszereplõ, a lelkes csapattagok a kors√≥t csak akkor tett√©k le, ha a kavargat√°shoz kellett a szabad k√©z. Mert a fõz√©s szenved√©lye nagy √ļr.A szatymazi R√°cz Laci p√©ld√°ul egy bilincset akasztott a bogr√°cstart√≥ √°llv√°ny√°ra jelezve, hogy 35 √©ve rabja a fakan√°lnak. A nyugd√≠jas vaskereskedõ a helyi amatõr kir√°lyi szak√°cs klub tagja, s a gasztron√≥miai fesztiv√°lok √°lland√≥ r√©sztvevõje. A hazai, az erd√©lyi √©s a n√©metorsz√°gi versenyek k√∂z√∂ns√©ge nagyra tartja a fõzõtudom√°ny√°t, de megbecs√ľlik a lak√≥hely√©n is, lakodalmakban, rendezv√©nyeken gyakran √°ll az √ľst mell√©, vagy s√ľti a malacot. Egyed√ľl otthon szorul ki a konyh√°b√≥l, de ezt nem is nagyon b√°nja, mert a szabadt√©ri fõz√©s a mindene.

A kil√°togat√≥ mintegy t√≠zezer ember figyelm√©√©rt is versengtek a csapatok. R√°cz Laci asztal√°hoz f√°b√≥l faragott c√©g√©r csalogatott, √°m a t√∂bbiek is kitettek maguk√©rt. A gyulai V√≠g-V√°ri Kond√°sok csapata n√©pi haszn√°lati eszk√∂z√∂kkel vette k√∂r√ľl mag√°t,  a f√©rfiak  p√°sztorruh√°ba b√ļjtak, az √©telt pedig st√≠lusosan p√°sztorok m√≥dj√°ra  tarhony√°val t√°lalt√°k. Egy m√°sik asztaln√°l keny√©rben s√ľlt k√°poszt√°s cs√ľl√∂k marasztalta a n√©zelõdõket. Az aranybarn√°ra s√ľt√∂tt √©tket dekor√°ci√≥nak sz√°nt√°k, ezt kihaszn√°lva sokan f√©nyk√©pezkedtek mellett. A l√°tv√°ny mag√°√©rt besz√©lt, az elk√©sz√≠t√©s m√≥dj√°t pedig a csapattagok osztott√°k meg vel√ľnk. A nyers keny√©rt√©szta k√∂zep√©be teszik az ab√°lt cs√ľlk√∂t a k√°poszt√°val √©s a t√∂bbi hozz√°val√≥val, majd kemenc√©ben 6 √≥r√°t s√ľtik.

A legmesszebbrõl a sz√©kelyudvarhelyi csapat √©rkezett. Kar√°csony J√≥zseftõl megtudtuk, n√°luk is n√©pszerû √©tel a cs√ľl√∂kp√∂rk√∂lt, csak õk t√°rkonyosan k√©sz√≠tik. Nemcsak ezzel a tejf√∂l√∂s savanyk√°s √≠zzel bar√°tkozhatott a k√∂z√∂ns√©g, hanem m√°s erd√©lyi √©telekkel is: a t√°rkonyos csorb√°val, a puliszk√°val t√°lalt tok√°nnyal √©s a t√ļr√≥s puliszk√°val.
Benke L√°szl√≥ √°ll√≠tja, olyan gyakran fordul meg B√©k√©sben, hogy m√°r-m√°r hazaj√°r a megy√©ben. Nagyra tartja mindazt, amit ez a vid√©k a gasztron√≥miai hagyom√°nyok n√©pszerûs√≠t√©s√©√©rt tesz. 

— Egy nemzet kult√ļr√°j√°r√≥l, √©letm√≥dj√°r√≥l sokat el√°rulnak az √©tkez√©si szok√°sai. Magam azt szeretn√©m, ha az emberek itthon naponta legal√°bb egyszer asztal mellett √©tkezn√©nek — magyar√°zta a verseny zsûrij√©ben eln√∂klõ Benke L√°szl√≥ Oscar-d√≠jas mesterszak√°cs, aki szerint a csabai rendezv√©ny nemcsak ennek az √≥haj√°nak tesz eleget, hanem a gasztron√≥miai kult√ļra erõs√≠t√©s√©nek is. Ezek ut√°n k√≠v√°ncsiak voltunk r√°, hol helyezi el a cs√ľl√∂kp√∂rk√∂ltet a kedvenc √©telei sor√°ban.

— √Čn a p√∂rk√∂ltet nem szeretem — sz√∂gezte le komoly arccal. Kis hat√°ssz√ľnet ut√°n mosolyogva hozz√°tette: im√°dom. — A p√∂rk√∂lt nem att√≥l magyaros, hogy n√©gyszer sz√°zat √ļszik a zs√≠rban. A p√∂rk√∂lt legyen tûzfor√≥, tûzpiros, enyh√©n cs√≠põs sûrû szafttal. Nem is kell mell√© m√°s, mint ropog√≥s h√©j√ļ keny√©r — ecsetelte Benke L√°szl√≥, aki szerint ennek az √©telnek nagy er√©nye, hogy minden √©rz√©kszerv√ľnket k√©nyezteti, s asztal mellett marasztalja a j√≥ t√°rsas√°got. 

A verseny szab√°lyai nem engedtek kileng√©s, a szervezõk a cs√ľlk√∂t hagyom√°nyosan elk√©sz√≠tve szeretik l√°tni a bogr√°csban. √Ām t√©ved aki √ļgy k√©pzeli hogy a zsûri k√∂zel sz√°z egyforma p√∂rk√∂lt√∂t k√≥stolt. A hozz√°val√≥k mennyis√©g√©vel, a hozz√°ad√°s sorrendj√©vel mindenki szabadon b√°nik, s ekk√©ppen sz√≠nben, sûrûs√©gben √©s √≠zvil√°gban k√ľl√∂nb√∂zõ √©telt k√≥stolhatnak az √≠t√©szek.

Kitettek magukért a Békés megyei csapatok

A zsûri a Pop Jo√°n vezette rom√°niai Varsand Mosolya nevû csapat p√∂rk√∂ltj√©t tal√°lta a legjobbnak. A B√©k√©s megyeiek is kitettek maguk√©rt: m√°sodik a Zwack J√≥zsef kereskedelmi √©s vend√©gl√°t√≥-ipari iskola Keri nevû csapata (B√©k√©scsaba), harmadik a JA-VA-SZA H√°rom s√≥gorok csapata (B√©k√©scsaba). A gyulai P√∂rk√∂ltfõzõ Bar√°tok k√©t k√ľl√∂nd√≠jat kaptak az asztal d√≠sz√≠t√©s√©√©rt √©s az √≠zhat√°s√©rt

  ForrŠs: www.beol.hu - 2008. m√°jus 24. 

Vissza a cikkekhez
Web oldal kťszŪtťs - ML Art Consulting Webdesign - www.mlart.hu
Webes fejlesztťs
ProgramozŠs


 
A Bora Ital-nagykereskedelmi Kft. elkŲtelezett a kulturŠlt italfogyasztŠs irŠnt.
Szeszesital fogyasztŠsŠt 18 ťv alatt nem ajŠnljuk.

KťrjŁk, adja meg ťletkorŠt!
Oldal elhagyŠsa